Tort mięsno – warzywny

Kochani dziś przygotowałam dla Was bardzo szybki przepis na dość niespotykane danie. Na pewno lubicie naleśniki, kto ich nie lubi. W dzisiejszym artykule dowiecie się jak przyrządzić pyszne i bardzo sycące danie dla czterech osób!

torcik

Zacznijmy od listy zakupów. Będą nam potrzebne:

  • Blacha 24 cm
  • Dobra patelnia
  • Olej
  • Mleko
  • Mąka
  • Woda
  • Jajka
  • Szpinak
  • Cebula
  • Czosnek
  • Ser gouda w kostce
  • Mięso mielone
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Koncentrat pomidorowy

… i przede wszystkim dobry humor! Nic nie uda nam się w kuchni, jeśli nie mamy uśmiechu na ustach.

Zacznijmy od przygotowania naleśników
Potrzebne nam będzie 300g mąki, 100 ml mleka, 100 ml wody, 2 jajka, troszkę oleju oraz przyprawy ( ja do ciasta dodaję dwie łyżeczki soli oraz łyżkę pieprzu).
Wszystkie składniki łączymy oraz mieszamy lub miksujemy w miseczce. Tak przygotowaną masę odstawiamy na ok. 15 minut.

Potem najzwyczajniej smażymy naleśniki. Z przygotowanego przepisu powinno wyjść ich około 7.

 

Masa szpinakowa
Do garnka lub na patelnię wlewamy łyżkę oleju, kiedy będzie już podgrzany podstarzamy skrojoną cebulkę. Po pewnym czasie dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku.
Po kilku chwilach dodajemy szpinak, około 300g. Ja używam szpinaku mrożonego.
Kiedy już szpinak jest gotowy, doprawiam wszystko solą oraz tymiankiem.

 

Masa mięsna
Mięso mielone myjemy pod wodą i wrzucamy do jakiegoś naczynia.  Przyprawiamy pieprzem, solą oraz dodajemy kilka ząbków czosnku.
Całość smażymy na patelni z kilkoma kroplami oleju. Kiedy już mięso jest gotowe, dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i mieszamy.

 

Masa marchewkowa
Obieramy i trzemy na tarce 2-3 średnie marchewki oraz jedną pietruszkę. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na malutkim ogniu, do niej dodajemy marchewkę i pietruszkę.
Do warzyw dodajemy szklankę wody i dusimy pod przykryciem. Kiedy nadmiar wody wyparuje dodajemy 4 łyżeczki koncentratu.

Teraz pytanie: po co tyle tych wszystkich mas?
Po to, aby stworzyć tort mięsno – warzywny.
Kiedy pracowałam w gastronomii taki tort, po prostu nazywany był warzywnym. Wpadłam kiedyś na pomysł ,aby dodać do niego mięso mielone. Dzięki temu danie jest o wiele bardziej pożywne.

Bierzemy nasza blachę 24 cm i smarujemy ją olejem. Na sam spód kładziemy jeden z naleśników, potem nakładamy na niego mięso mielone. Kolejny naleśnik i kolejna warstwa, tym razem nakładamy masę szpinakową. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i nakładamy masę marchewkową. Kolejna warstw to znów szpinak/mięso.  Zależnie od upodobań, układamy warstwowo nasze masy. Na sam wierzch wrzucamy starty serek.

Całość wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 20-25 minut.

 

Smacznego!

Paulina Rychter

 

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Tort mięsno – warzywny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s