,,Fuczki- smak Bieszczad

                       

 

          Fuczki- jedno z bardziej charakterystycznych bieszczadzkich dań. W swojej ofercie ma je prawie każda jadłodajnia w okolicy, a i nierzadko gospodynie przygotowują  je w swoich domach. Ich popularność wyrosła z biedy i mimo, że gorsze czasy już dawno za nami, tak mocno wrosły one w tradycję tego regionu, że nie sposób wyobrazić sobie wizyty tutaj bez ich spróbowania. W czym tkwi fenomen tego dania?!

 

Przepis na fuczki jest banalnie prosty, a do ich wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Po okolicznych miejscowościach krąży wiele podobnych do siebie wersji przepisu, ale w mojej ocenie najsmaczniejsze są te z wykorzystaniem świeżej kiszonej kapusty ( według niektórych powinno się ją uprzednio ugotować). Bazą placuszków jest ciasto naleśnikowe.

 

Bieszczadzkie fuczki (zwane też łemkowskimi) :

 

-200g kiszonej kapusty ,

– 150g mąki pszennej lub owsianej,

– 200ml mleka ,

– 1 jajko,

– do smaku sól i pieprz,

– opcjonalnie można dodać cząbru/ kminku lub majeranku.

 

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe  i dodajemy do niego uprzednio odsączoną i posiekaną kapustę. Smażymy na maśle klarowanym lub oleju do zarumienienia ( około 3 minut na każdej ze stron). Idealnym dopełnieniem tego dania jest sos czosnkowy.

 

Źródło: https://i1.wp.com/www.thermoprzepisy.pl/wp-content/uploads/2015/05/fuczki1-730x430.jpg
Źródło: http://www.thermoprzepisy.pl/wp-content/uploads/2015/05/fuczki1-730×430.jpg

Do niedawna o daniach regionalnych zwyczajnie się nie mówiło. Większość na wiele lat została wyparta przez dania pochodzące z różnych regionów świata, by teraz na nowo ujrzeć światło dzienne. Śmiało można powiedzieć, że w kwestiach kulinarnych powracamy do  korzeni. I dobrze. W końcu to tradycyjne receptury są kwintesencją smaku.

Mariola Mazur

 

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s