Rosół z makaronem i schabowy z kapustą – smaki polskiej kuchni

Nie ma polskiego domu, w którym choć raz na niedzielnym obiedzie w roli głównej nie występował rosół z makaronem albo kotlet schabowy. Należą one do potraw ogólnopolskich i  jednoznacznie kojarzą się z rodzimą kuchnią.

Historia kuchni polskiej sięga czasów dawniejszych, niż początki państwa. Ludzie zamieszkujący współczesne granice Polski, stworzyli kuchnię bazującą na produktach dostępnych na naszym obszarze geograficznym. Pierwsza zanotowana wzmianka o polskich potrawach pochodzi z zapisków Galla Anonima. Późniejsze źródła pozwalają nam zrekonstruować zawartość ówczesnych spiżarni. Na półkach naszych przodków gościła przede wszystkim mąka: pszenna i żytnia, bardzo często proso, kasze bób, groch, wyka, marchew, kapusta, ogórki, cebula, jabłka, wiśnie, mięso (wieprzowe, wołowe), ryby słodkowodne. Najdawniejsza kuchnia polska znała także przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, goździki. Polskę spośród innych państw wyróżniało stosunkowo duże spożycie piwa i wódki. Znakiem rozpoznawalnym tradycyjnej polskiej kuchni stał się również miód oraz chleb (biały dla bogatszych, biedniejsi spożywali podpłomyki). Dzięki rozwojowi handlu, łączenia i przenikania się kultur, kuchnię polską zasilały zagraniczne wpływy.  Żona Jagiełły, Jadwiga, przywiozła co nieco z Węgier, królowa Bona z Włoch. Kilka wieków później Polskę podzieliły zabory. I choć główne, bazowe potrawy kuchni polskiej są wszędzie takie same, w różnych regionach różnią się drobnymi szczegółami. Do tych głównych z pewnością zaliczymy wspomniane wcześniej dania – rosół i kotlet schabowy.

Rosół to mięsno–warzywny wywar. Etymologii nazwy rosół upatruje się z dawnego ‘rozsol’. Nazywano tak wywar, który był efektem bardzo długiego gotowania mięsa, które wówczas konserwowano zasalając oraz susząc. Nie jest znany dokładnie czas „wynalezienia” rosołu, ale wiadomo, że przepis na rosół pojawił się w pierwszej polskiej książce kucharskiej, czyli w 1682 roku. Podstawowym składnikiem rosołu jest (zaraz po wodzie) oczywiście, mięso (z kury, ewentualnie kurczaka, wołowina lub baranina) oraz włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, cebula) i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz). Tradycyjnie rosół gotuje się długo (minimum 4 godziny), na wolnym ogniu. Podawany jest z makaronem – nitkami lub lanym ciastem.

 

Do rosołu jak nic innego pasuje kotlet schabowy. Jest daniem nieco „młodszym”, niż rosół, bowiem znajduje się on dopiero w książce kucharskiej  Lucyny Ćwierciakiewiczowej, wydanej w 1858 roku. Mógł on stanowić pewną odmianę sznycla wiedeńskiego.  Choć przez długie lata wieprzowinę traktowano jako mięso dla niższej klasy, kotlet schabowy zagościł na stałe w polskim menu. Jednak stało się to dopiero w czasach PRL-u.  Tradycyjny schabowy, to dobrze rozbite mięso schabowe (może być bez kości lub z nią), smażony w panierce na smalcu lub maśle klarowanym. Najczęściej bywa podawany z ziemniakami i kapustą zasmażaną, ewentualnie z mizerią. Do przygotowania kotleta potrzebujemy mięsa schabowego, jajek, mąki, bułki tartej, smalcu, soli i pieprzu.

 

Istnieje wiele „szkół gotowania” rosołu i robienia schabowych. Wyszukując przepisu w Internecie, znajdziemy ich bardzo dużo. Można szukać najlepszych dla nas przepisów i metodą prób i błędów odnaleźć najlepszy, ale decydując się na wybór warto pamiętać, że w prostocie siła, zatem im bardziej „podstawowy” przepis zastosujemy, tym bardziej klasyczny smak otrzymamy.

 

Rosół z makaronem
Rosół z makaronem

 

 

Schabowy z kapustą
Schabowy z kapustą

Opracowała: Anna Heben [2017.01.27]


Źródła:

  1. culture.pl
  2.  pl.wikipedia.org
  3.  www.zajadam.pl
  4. pl.wikipedia.org
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s