Faworki babci Heni

Faworki babci Heni

Wyśmienite faworki, zwane również chrustem są idealną słodką przekąską zwłaszcza w okresie karnawału. Przedstawiam Wam przepis na faworki mojej babci Heni, która zanotowała go przed laty w swoim wysłużonym już kajeciku, a który do dziś sprawdza się znakomicie. Przyznam, że ta receptura na ciasto jest bezkonkurencyjna! Dzięki niej ciasteczka są delikatne, lekkie, odpowiednio kruche, nie za słodkie, a ich domowy smak pamięta się przez długi czas. Kto raz spróbuje tego przepisu, ten pozostanie mu wierny! Należy pielęgnować familijne tradycje, a w tej recepturze kryje się pewien rodzinny sekret.

Składniki:

  • 200 g mąki;
  • 3-4 gęstej śmietany;
  • 3 żółtka;
  • szczypta soli;
  • płaska łyżka proszku do pieczenia;
  • łyżka spirytusu;
  • 500 g tłuszczu do smażenia (smalcu lub oleju);
  • 100g cukru pudru;
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Etap I – wyrabianie ciasta

Mąkę przesiewamy, dodajemy śmietanę, żółtka, sól oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ciasto o gęstości kluskowatej. Partiami wałkujemy na cienkie placki, pamiętając, aby jak najmniej posypywać stolnicę i faworki mąką. Tajemnicą, która sprawia, że faworki wyjdą nam finezyjne i przepyszne jest pewna wskazówka. Otóż, warto długo wybijać ciasto wałkiem (uderzać, im dłużej, tym lepiej), ponieważ spowoduje to, iż po upieczeniu ciasteczka będą kruchutkie, delikatne i lekkie.

Etap II – przygotowanie faworków

Ciasto kroimy na paski 3 cm x 15 cm. Przekrajamy je w środku na 5-6 cm, przewijamy. Cukier puder łączymy z cukrem waniliowym. W rondlu rozgrzewamy część tłuszczu, wrzucamy faworek. Jeżeli po chwili chrust wypłynie na wierzch i zarumieni się, możemy smażyć.

Etap III – smażenie faworków

Faworki musimy omieść z mąki, a następnie partiami wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, tak, by ciasteczka luźno w nim pływały. Stopniowo rozgrzewamy w garnku resztę tłuszczu. W momencie, gdy faworki się zarumienią, przewracamy je łopatką na drugą stronę. Usmażone osączamy na pergaminie lub ręczniku papierowym, przekładamy na talerz. Na końcu prószymy cukrem pudrem.

Smacznego!

faworki

Lena Ciepielak

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s