Międzynarodowy Dzień Pizzy

Międzynarodowy Dzień Pizzy

 

Dziś, 9 lutego przypada wielkie święto wszystkich miłośników pizzy – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Skąd się wzięła ta potrawa? Na czym polega jej fenomen? Gdzie zjada się jej najwięcej? I wreszcie – jaka to jest ta prawdziwa, oryginalna?

Mimo, że jej ojczyzną są Włochy, prototypową wersją pizzy zajadali się starożytni Grecy i Egipcjanie, którzy z płaskich placków chlebowych uczynili także środek płatniczy. W starożytnym Rzymie jadano foccacie – płaski chlebek z różnego rodzaju dodatkami (na przykład z ziołami lub oliwkami).  Pizza była daniem ubogich  i często sprzedawano ją na ulicach za nieduże kwoty.

Pierwsza pizzeria powstała w 1738 roku – oczywiście w Neapolu, i co ciekawe prosperuje do dziś, a nazywa się L’Antica Pizzeria Port’Alba. Pizzę znaną obecnie na całym świecie, rozsławiło wydarzenie, które miało miejsce pod koniec XIX wieku. Włoski kucharz – Raffaele Esposito, z okazji wizyty królowej – Małgorzaty Saubaudzkiej, dołożył do placka bazylię, mozarellę i pomidory. Kolory kolejnych dodatków symbolizowały barwy włoskiej flagi (zielony, biały, czerwony). Królowa Małgorzata doceniła prosty, lecz niezwykły smak innowacji kulinarnej. Pizza ta do dziś nosi królewskie imię – Margherita i jest podstawową, „bazową” wersją, do której dokłada się następne składniki.

W dzisiejszych czasach pizzę można kupić wszędzie – w barach typu fastfood, w zyskujących popularność food truckach, w pizzeriach i eleganckich restauracjach. Jest popularnym daniem obiadowym, kolacyjnym i rzecz jasna imprezowym. Bywa zastępstwem posiłku w awaryjnych sytuacjach, ale jest też podawana na bardziej eleganckich kolacjach. Stanowi nieodłączny element spotkań w większym gronie znajomych. Natomiast największą liczbę zamówień pizzy w Europie i USA pizzerie realizują w sobotnie wieczory. Prawdziwych „pizzowych łasuchów” znajdziemy… w Norwegii. Zjada się tam około 5,5 kg pizzy na osobę w ciągu roku i jest to najwyższy wynik na świecie. Do pizzy najchętniej pije się napoje typu Coca – Cola oraz piwo, niekiedy wino.

A jaka powinna być idealna, wyśmienita pizza? Niestety, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Żeby zjeść włoską pizzę, trzeba wybrać się do Włoch albo przynajmniej do restauracji, w której pizzą zajmuje się obywatel Italii. Z moich doświadczeń wynika, że Włosi odrobinę gardzą „polską” pizzą i trochę jej nie rozumieją. Przeciętna „polska” pizza bowiem jest zbliżona nieco bardziej do amerykańskiej, bogatszej wersji – z ogromną ilością różnych dodatków. W menu pizzerii często możemy znaleźć pizzę z kilkoma, nawet kilkunastoma składnikami, w tym z oscypkiem, kiełbasą wiejską czy pizzę – kebab. Zdecydowanie odbiega to od włoskiej klasyki. Jeśli chodzi o ciasto, tu również panuje różnorodność. Każda włoska pizzeria ma swój pilnie strzeżony, niczym tajemnica poliszynela, oryginalny przepis. Wersja neapolitańska ma grubsze ciasto (od ok. 0,5 cm do 1-2 cm przy brzegach), a rzymska cieńsze (do 0,3 – 0,4 cm). Neapolitańska, oryginalna pizza od 2009 roku istnieje jako wyrób tradycyjny, uznany przez Komisję Europejską i występuje w trzech wariantach: marinara (pomidory, czosnek, oregano i oliwa), capricciosa (mozzarella, pieczona szynka, grzyby karczochy i pomidory) i Margherita (pomidory, plasterki mozzarelli, bazylia oliwa).

Za sukcesem pizzy stoi nie tylko jej powszechna dostępność, stosunkowo nieduży koszt produkcji i jednocześnie zakupu, ale chyba przede wszystkim jej prostota. Pizza weszła z ulicy na salony i w różnych wersjach zagościła na stołach ludzi całego świata.

pizza

Włoska pizza jedzona we Włoszech 😉

pizzzzzz

Ta też.

poo

A to pizza domowa

Ania Heben


Źródła:

 

  1.  http://www.national-geographic.pl/aktualnosci/miedzynarodowy-dzien-pizzy-historia-pizza-sie-toczy
  2. http://pizzeriaveneto.pl/index.php/pizza
  3.  https://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s