Kawa – napój znany na całym świecie

Jedni pijają ją bez ograniczeń, inni okazjonalnie. Niektórzy wolą czarną, a mleko i cukier traktują jako profanację, pozostali nie wyobrażają sobie wypić choć łyczka bez odrobiny śmietanki.

coffee-563797_1280

Kawa. Napój znany na całym świecie. Jej historia sięga starożytności, a według legendy jej działanie zostało odkryte przez afrykańskiego pasterza. Mężczyzna miał podczas przechadzki napotkać stadko kóz, które były nienaturalnie pobudzone. Po krótkiej obserwacji zwierząt, człowiek zauważył, że spożywają one nieznane mu dotąd owoce. Zdecydował się podjąć ryzyko i spróbować owoców, odkrywając tym samym ich wpływ na organizm. Oczywiście nie wiemy, czy opisana historia ma jakikolwiek związek z rzeczywistością. Wiemy jednak, że  w jakiś sposób moc kawy musiała zostać odkryta, zatem całkiem prawdopodobne, że stało się to właśnie tak, jak opisuje „legenda kawowa”.

Nazwa kawa brzmi podobnie w wielu językach, a na gruncie języka polskiego pojawiła się za pośrednictwem języka tureckiego (kahve) lub arabskiego (kahva) i wywodzi się od nazwy geograficznej Kaffa, w Abisynii (Etiopia), gdzie rosły dziko krzewy kawowe.

Przez wieki kawa była spożywana na różne sposoby, zależnie od kontynentu, państwa czy kręgu kulturowego. W niektórych miejscach świata kultura parzenia i picia kawy jest silnie zakorzeniona. Zupełnie inaczej wygląda to w Turcji, we Włoszech, jeszcze inaczej w Kolumbii czy Etiopii. Kawa zagościła na ziemiach polskich w drugiej połowie XVII wieku i dotarła do nas z okolic Mołdawii i panujących nad nią wówczas Turków. Początkowo uznawana była przez większość za niesmaczną i niezdrową, jednak już pół wieku później zaczęły pojawiać się pierwsze kawiarnie. Kawa sprowadzana była z Turcji, a Polacy pili ją tradycyjnie – czarną i bez dodatków. Później nasi przodkowie coraz chętniej zaczęli zabielać napój tłustą śmietanką i słodzić. Zwyczaj picia kawy w Polsce przyjął się i obecnie przeciętny „Kowalski” pije 95 litrów kawy rocznie, co w przeliczeniu daje ok. 2 filiżanek dziennie. Kawa spożywana w takiej ilości (2- 3 filiżanek dziennie) może przynosić wiele korzyści zdrowotnych, m.in. polepsza pracę jelit, zapobiega rozwojowi niektórych chorób (np. Parkinsona lub marskości wątroby), polepsza pamięć krótkotrwałą oraz zdolności poznawcze. Może wpływać na stopień pobudzenia, choć nie dotyczy to wszystkich, którzy piją kawę. W przypadku przedawkowania kawy występują takie objawy jak rozkojarzenie, przyspieszone bicie serca, drgawki. Śmiertelna dawka kawy jest bardzo wysoka, ponieważ należałoby wypić w krótkim czasie aż 100 filiżanek napoju (trzeba jednak wziąć pod uwagę kilka zmiennych, jak np. cechy osobnicze danego człowieka, wrażliwego może zabić „zaledwie” 60 filiżanek, innego dopiero 120), jednak skutki przedawkowania mogą pojawić się już po 4 filiżankach. Należy również pamiętać, że kawa jest napojem silnie odwadniającym organizm, dlatego zaleca się na każdą filiżankę kawy wypić dodatkowo szklankę wody mineralnej.

Obecnie na świecie produkuje się ponad 8 mln ton kawy rocznie. Największymi producentami kawy są: Brazylia (ok. 2,5 miliona ton), Wietnam (1,2 miliona ton) i Kolumbia (0,9 miliona ton). Istotny udział w produkcji kawy mają również Indie, Etiopia, Meksyk i Gwatemala.

Najpopularniejsze gatunki kawy to arabica, robusta lub mieszanka obu tych gatunków. Różnica, jaką można zauważyć pomiędzy tymi gatunkami jest dość duża, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i wygląd ziaren czy sposób uprawy. Arabica dzieli się na 20 różnych odmian, ale generalnie ma łagodniejszy smak i lekko kwaskowaty posmak. Jest również trudniejsza w uprawie, wymaga lepszej ziemi, wolniej rośnie. Uprawia się ją w Brazylii, Etiopii i Kolumbii. Robusta natomiast jest bardziej odporna na szkodniki, rośnie znacznie szybciej, nie ma wysokich wymagań glebowych. Jej smak jest bardziej gorzki i znacznie wyraźniejszy. Nie ma również tak wielu odmian jak arabica. Najczęściej uprawiana w Wietnamie.

Ceny kawy są mocno zróżnicowane i zależą od różnych czynników. Najdroższą kawą świata jest kawa kopi luwak. Za kilogram kopi luwak trzeba zapłacić minimum 600 dolarów. Jej produkcja jest niewielka, a pozyskuje się ją z ziaren kawowca, znajdujących się w odchodach zwierząt łasicowatych zamieszkujących tereny Indonezji. Kawa trafia przede wszystkim do USA i Japonii i niewątpliwie jest napojem dla prawdziwych koneserów.

 

Ania Heben

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s