Pyszne i zdrowe praliny domowe

Pyszne i zdrowe praliny domowe

Już jakiś czas temu, gdzieś w czeluściach Internetu odkryłam przepis na domowe praliny. W związku z tym, że jestem wielką fanką słodyczy domowej roboty, zagościły one na stałe w moim „słodyczowym” repertuarze.

 

Na około 10 sztuk potrzebujemy:

– 4 łyżki masła orzechowego;

– 3 łyżki mąki kokosowej (można zostawić pod ręką, żeby ewentualnie dosypać);

– 2 łyżeczki oleju kokosowego (można zamienić na masło klarowane, jeśli komuś nie przeszkadza maślany posmak);

– miód – ilość według uznania (ja daję 1 łyżeczkę, ale nie przepadam za zbyt słodkim smakiem);

– kakao/wiórki kokosowe/cynamon/czekolada – do obtoczenia.

Do miseczki wkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem tych produktów, których użyjemy do obtoczenia naszych pralin. Wyrabiamy na jednolitą masę. Powinna ona się lekko lepić i konsystencją przypominać ciasto na ciasteczka maślane. W dłoniach formujemy kulki o średnicy około 2 cm. Pamiętajmy, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ jeśli za mocno się ogrzeją, oklapną. Uformowane kulki kładziemy na talerzyku i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wysypujemy na inny talerzyk kakao (może być z dodatkiem cynamonu) lub wiórki kokosowe i ostrożnie obtaczamy w nich nasze kuleczki. Możemy również rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i zanurzyć w niej praliny. Przechowujemy je w lodówce w zamkniętym pojemniczku. Mogą spokojnie leżeć ponad tydzień. Ładnie zapakowane mogą być również efektowną, domową bombonierką.

Smacznego!

Ania Heben

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s