Tiramisu

 

Klasyczny, wyśmienity włoski deser z jajeczno-serowym kremem i nutą migdałowego likieru Amaretto z pewnością pobudzi podniebienie każdego smakosza. Podłużne biszkopty obficie nasączone aromatyczną kawą, najlepiej espresso oraz wykwintnym alkoholem sprawią, że deser rozpłynie się w ustach. Tiramisu będzie smakowało i prezentowało się jeszcze lepiej, jeśli posypiemy go z wierzchu prawdziwym kakao lub startą gorzką czekoladą. Przepisów na tiramisu jest wiele, lecz ja podaję moją wypróbowaną, konwencjonalną recepturę na ten wyborny deser.

Składniki:

  • 50 dag sera mascarpone;
  • 25 dag podłużnych biszkoptów;
  • 4 jajka;
  • ½ szklanki cukru (może być trzcinowy);
  • 1 filiżanka mocnej kawy;
  • 4 łyżki wina marsala lub migdałowego likieru Amaretto;
  • 2 łyżki prawdziwego kakao;
  • gorzka czekolada;
  • sól;
  • truskawka do przyozdobienia;
  • liść świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Etap I – przygotowanie masy serowej

Gorącą, aromatyczną kawę mieszamy z alkoholem i studzimy. Następnie ucieramy żółtka z ½ szklanki cukru na puszystą, białą masę. Wcześniej jednak należy pamiętać, aby dokładnie umyć jajka. Do kremu powoli dodajemy po trochu sera i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.

Etap II – dodawanie białek do masy serowej

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy pozostały cukier i ubijamy aż się rozpuści. Do serowej masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Etap III – przygotowanie tiramisu

Dno prostokątnego szklanego naczynia wkładamy ½ lekko nasączonych kawą biszkoptów, następnie przykrywamy je ½ kremu, posypujemy przez sito 1 łyżką prawdziwego kakao. Wykładamy kolejną warstwę nasączonych ciastek, przykrywamy resztą kremu, oprószamy pozostałym kakao. Tak przygotowany deser schładzamy przez kilka godzin w lodówce (minimum 3 godziny), aby krem stężał.

Tiramisu możemy podawać w pucharkach, jednakże zazwyczaj przygotowuje się go w prostokątnej formie, a następnie nakłada na talerzyki kawałki w kształcie tzw. kostki. Dla ozdoby możemy udekorować wierzch deseru świeżą truskawką oraz listkiem mięty, będzie smakować rewelacyjnie!

Życzę smacznego!

Lena Ciepielak

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s