Tort oreo

Ciasteczka Oreo cieszą się ogromną popularnością i mają na wielu fanów – To najlepiej sprzedające się tego typu słodycze na świecie. Oreo to okrągłe markizy, złożone z dwóch czekoladowych herbatników, przełożonych słodką masą. Pierwszy raz zostały wyprodukowane w Nowym Jorku w 1912 roku. Wówczas odniosły sukces i od tej pory są nieustannie na „słodyczowej tapecie”.

Kiedy zbliżają się czyjeś urodziny, warto sięgać po przepisy na najpyszniejsze wypieki. Według mnie, do takich właśnie należy tort Oreo. Przedstawię Wam moją wersję tej słodkości. W jej skład wchodzi biszkopt kakaowy, masa oraz oczywiście – ciasteczka Oreo.

 

Składniki, które będą nam potrzebne na biszkopt:

6 jaj

1/2 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki kakao

 

Mieszamy ze sobą suche składniki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie, również stopniowo, żółtka. Do tak przygotowanych jaj przesiewamy mąkę wymieszaną wcześniej z kakao. Mieszamy, używając łyżki, a najlepiej drewnianej szpatułki. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i ostrożnie przekładamy do niej naszą masę. Pieczemy w temperaturze ok. 170. stopni, do suchego patyczka (ok. 35 minut). Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, od razu (jeszcze w formie) upuszczamy je na ziemię z wysokości 40 cm. Sprawi to, że ciasto nie opadnie i będzie się świetnie prezentowało w naszym torcie. Po wystudzeniu rozkrajamy biszkopt tak, aby powstały dwa blaty.

 

Składniki potrzebne na masę i do „dopieszczenia” tortu:

 

500 ml śmietany kremówki

fix do śmietany

1/3 szklanki cukru pudru

2 duże opakowania ciasteczek Oreo (jeśli masz wystarczająco silną wolę i nie zjesz ani jednego ciasteczka, podczas przygotowania tortu, wystarczy jedno opakowanie)

 

Odpakowujemy ciasteczka i oddzielamy ostrożnie białe nadzienie od kakaowych części, umieszczając je w oddzielnych miseczkach. Kilka ciasteczek można zostawić do dekoracji. Następnie rozbijamy białą masę mikserem (ewentualnie rozgniatamy widelcem), a kakaową część ciasteczek drobno kruszymy. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy cukier puder i fix oraz białe nadzienie z ciasteczek. Dosypujemy 4-5 łyżeczek pokruszonych ciasteczek. Powstałą masą przekładamy upieczone wcześniej blaty. Wierzch tortu posypujemy okruszkami Oreo. Na szczycie układamy ciasteczka, które odłożyliśmy do dekoracji.

 

Teraz, kiedy wszystko jest gotowe, pozostaje tylko wbić w tort odpowiednią ilość świeczek, zdmuchnąć i zjeść. Smacznego!

 

Ania Heben

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s