Rosół z gwiazdkami

 

Rosół to najlepsze, tradycyjne, domowe danie, które od pokoleń jest przygotowywany przez nasze babcie, jak również i mamy. Jest smaczny oraz doskonały na przeziębienie. Najlepszy jest tłusty, przygotowany po wiejsku. To posiłek, który możemy podać przy każdej okazji, a najlepiej podczas niedzielnego obiadu.

Składniki na 8 porcji:

  • 4 jajka
  • ¼ mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • ½ l rosołu warzywnego (instant)
  • Szczyptę białego pieprzu

Sposób przygotowania: Rosół z gwiazdkami

Krok I: przygotowanie gwiazdeczek

Bierzemy jajka, które musimy zmieszać z mlekiem oraz szczyptą soli. Cztery filiżanki ( o pojemności  1/8 l ) smarujemy tłuszczem i wypełniamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Gotujemy wodę w rondlu, gdy woda zaczyna bulgotać, wstawiamy do niej filiżanki, tak, aby wodą sięgała prawie ich brzegów. Podgrzewamy tak przez 25 min na bardzo małym ogniu. Po podgrzaniu musimy wystudzić filiżanki. Wyjmujemy z nich masę i kroimy w plasterki, a następnie wycinamy z nich małe gwiazdeczki.

Krok II: Przygotowanie rosołu

Myjemy por, seler, marchewki i kroimy w paseczki. Gotujemy rosół. Do wrzątku wkładamy pokrojone warzywa, gotujemy je przez 5 min. Żeby nadać rosołowi odpowiedniego, dobrego smaku, dodajemy do niego szczyptę soli i pieprzu. Na samym końcu wsypujemy przygotowane gwiazdeczki oraz podgrzewamy jeszcze przez moment. Gotową zupę przelewamy do filiżanek.

Czas przygotowania

45 min, 1 porcja = 120 kcal

 

W szybki i łatwy sposób uzyskaliśmy smaczny rosół na niedzielny obiad, w dodatku przygotowany dla kilku osób.Do rosołu możemy również dodać inne warzywa, jak pieturszkę wraz z jej korzeniem, czy również cebulę. Musimy pamiętać, że im tłusty rosół, tym lepszy i zdrowszy. Najczęściej przygotowywany jest na drobiu, ale to od nas zależy na jakim mięsie go zrobimy. Najważniejsze jest również to by był odpowiednio doprawiony. Powinniśmy używać do tego soli i pieprzu nawet magii. Wystarczy odrobiona wszystkiego, dla lepszego smaku. Jeśli chcemy by nasz rosół był najlepszy, powinniśmy zasięgnąć opinii i rad naszych ekspertów – Babci lub mamy. One z pewnością wam doradzą i podpowiedzą, jak przygotować pyszny, niedzielny rosół.

Opracowała: Lena Ciepielak [2017.01.15]


Podobne źródła:

  1. www.olgasmile.com [2017.01.15]
  2. www.kwestiasmaku.com  [2017.01.15]

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s