Szarlotka kokosowa

Pogoda za oknem nie sprzyja podejmowaniu jakichkolwiek aktywności na zewnątrz. To świetna okazja, aby zaszyć się pod kocem z dobrą książką i kawałkiem domowego ciasta. Jeśli chodzi o wybór czegoś do czytania, zapraszam Was do działu „Literatura” ;), a ja zachęcam do przetestowania szybkiego przepisu, łączącego smak szarlotki i kokosa.

Składniki:

  • 3 czubate łyżki miękkiego masła klarowanego
  • 2 duże jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka szarlotkowe (np. szara reneta)
  • Cynamon
  • Wiórki kokosowe
  • Sok z cytryny

Masło, cukier i jaja ucieramy na gładką masę. Suche składniki (oprócz wiórek kokosowych i cynamonu) mieszamy i łączymy z mokrymi. Mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli tak się dzieje, możemy kapnąć odrobinę wody (2 – 3 łyżki). Obieramy jabłka ze skórki, kroimy w szesnastki i skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto przekładamy do okrągłej brytfanki (18 cm) i ciasno układamy jabłka. Oprószamy je cynamonem oraz posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach do suchego patyczka (ok. 25 minut).

Smacznego!

 

Ania Heben

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s