,,Dbam o linie – przepis na zupę krem z dyni z prażonym słonecznikiem’’

 

Zupa krem jest jedną z najzdrowszych a zarazem najsmaczniejszych potraw. Zawiera w sobie witaminy, gdyż żaden ze składników nie traci na wartości. Krem z dyni najlepiej przyrządzać pod koniec sierpnia lub z początkiem września, gdyż wówczas jest sezon na dynie, które są królowymi jesieni. Idealna, odpowiednia dynia powinna być jędrna, bez plam, pęknięć i winna mieć równomierny kolor. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, zdrowa, odżywcza i niezwykle sycąca. Zapewniam, że żaden z domowników czy gości nie oprze się tej zupie. Można podawać ją z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub jak w moim przepisie z prażonym słonecznikiem.

 

Źródło: https://kuchnialidla.pl/img/PL/960×540/dd985a376858-8c73296c65-KW_38_krem_z_dyni_13213_S132701_960x540.jpg

 

Składniki:

  • min. 2 kg dyni;
  • 2 całkiem duże marchewki;
  • 1 pietruszka korzeń;
  • 2 cebule;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3 szklanki bulionu drobiowego;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 łyżki śmietany 18%;
  • 2 łyżeczki masła;
  • sól;
  • pieprz;
  • kurkuma;
  • odrobina świeżo startego imbiru do smaku;
  • słonecznik.

Sposób przygotowania:

Etap I – przygotowanie warzyw

Dynię obieramy, myjemy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Po obraniu musimy mieć ok. 2 kg netto dyni. Marchewki, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niewielkim ogniu, stale mieszając przez mniej więcej 5 minut.

Etap II – przyrządzenie kremu

Składniki zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze gęstej konsystencji kremu. Na rozgrzaną patelnię dajemy dwie łyżeczki masła.  Gdy się rozpuści sypiemy na patelnię obrany słonecznik, żeby się przyprażył na złocisto-brązowy kolor. Gotowy krem z dyni przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i świeżo startym imbirem do smaku. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem lub ziołowymi grzankami, ewentualnie groszkiem ptysiowym.

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne zupy, to warto urozmaicić menu o pyszny, a przede wszystkim pełnowartościowy, krzepiący krem z dyni.

Rozgrzejcie się, smacznego!

 

Źródło: https://kuchnialidla.pl/product/krem-z-dyni

 

Lena Ciepielak

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s