Tarta ze szpinakiem – coś dobrego bezmięsnego dla mięsożernych

 

Lato za oknem, upał i skwar zniechęca do jakiegokolwiek gotowania, tym bardziej obiadów. W naszym domu, jednak bez tego posiłku się nie obędzie i być musi w takiej lub innej formie. Nikt z nas nie jest fanem chłodników, makaronu z serem czy ryżu z owocami, dla mojego małżonka są dobre na deser, a nie obiad. Musiałam znaleźć coś, co będzie szybkie, łatwe i przyjemne dla całej naszej trójki. I to jeden z niewielu sposobów na przekonanie mojego mięsożernego męża, do zjedzenia szpinaku. Jedną z takich potraw jest właśnie tarta ze szpinakiem, serem feta oraz suszonymi pomidorami. Dodatkowo sprzedam Wam sekret, że jest ona doskonała na wszelkie „imprezy” i znika ze stołu jako pierwsza, a mój kolega wręcz domaga się jej obecności na wszystkich spotkaniach zawodowych. Także, do dzieła!

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (można zmieszać typ 650 i pełnoziarnistą, można zrobić z jednego z tych rodzajów, zależenie jak „zdrowa” tarta ma być) + niewielka ilość na podsypanie

0,5 szklanki otrębów (pszennych, owsianych – jakie macie, jeśli nie macie o tyle więcej mąki musicie dodać)

2 żółtka

2 łyżki śmietany (jogurtu w wersji zdrowszej)

¾ kostki masła lub twardej margaryny

odrobina soli do smaku

 

Składniki nadzienia:

szpinak (2 opakowania świeżego baby lub jedno mrożonego)

mała cebula

2 (3) ząbki czosnku

suszone pomidory

¾ kostki sera typu feta

łyżka tłuszczu jaki używacie do smażenia

sól

pieprz

gałka muszkatułowa

 

Masa jajeczna

½ kubka śmietany (jogurtu natrualnego)

2 białka

½ kubka startego ostrego, twardego sera np. parmezan, grana padano (ewentualnie zwykłego żółtego)

sól

pieprz

gałka muszkatułowa

 

DO DZIEŁA!

 

W misce mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy pozostałe składniki. Masło dzielimy na drobne części nożem i przy jego pomocy łączymy zresztą składników. W razie, gdyby było zbyt rzadkie dodać mąki, gdy zbyt gęste śmietany. Ma osiągnąć zwartą konsystencję, takie ciasto zawijamy w folię spożywczą i dajemy na 20-30 min do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować ciasto, ułożyć na blaszce do tart, gęsto po nakłuwać widelcem i piec w piekarniku (180stopnie z termoobiegiem) około 10 – 15min (do zrumienienia).

W czasie mrożenia ciasta, na tłuszczu zeszklić cebulę i 2 ząbki czosnku, następnie dodać szpinak i smażyć do odparowania nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku,  można w razie konieczności dodać jeszcze czosnku.

W misce wymieszać składniki masy jajecznej.

Po podpieczeniu ciasta wyłożyć na niego szpinak, na nim ułożyć suszone pomidory i pokruszyć ser typu feta. Wszystko zalać masą jajeczną i ponownie włożyć do piekarnika (180 stopni i termoobieg) na kolejne ok. 20 min (do czasu ścięcia się masy jajecznej i roztopienia sera)

Smacznego!

Dorota Zaniewska – Świętek

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s