TECHNIKA DRUTOWANIA KWIATÓW

 

Technika drutowania to chyba jedna z najważniejszych technik używanych we florystyce. Technika drutowania jest stosowana w celu wzmocnienia łodyg i nadania roślinom pożądanego kształtu, a także w celu wydłużenia rośliny.

W szkołach kształcących florystów duży nacisk kładzie się na właśnie drutowanie.

Zastanówmy się, dlaczego ta technika jest tak bardzo popularna.

Idąc na giełdę, znajdziemy wiele „budek” z materiałem technicznym dla florystów.

Druty są w każdym sklepie. Różne długości, grubości, rodzaje.

W zależności od tego do czego potrzebujemy drutu, taki musimy kupić.

Florystyka ślubna, to taka, w której drutowanie jest istotne.

Drutuje się pojedyncze kwiaty do bukietów układanych w ręku, główki kwiatów do wianka, butonierki, i wielu innych ozdób.

Żeby zadrutować roślinę, trzeba przyciąć ją na skos nożykiem florystycznym. Długość łodygi zależy od tego, do czego będziemy tej rośliny używać.

Zastąpienie łodyg cienkim drutem pozwala nam na ułożenie bukietu z wielu kwiatów, który równocześnie będzie lekki i wygodny do trzymania w dłoni.

Do bukietów zostawia się przeważnie kilka-kilkanaście cm, do wianka, butonierki – ścina się kwiat przy samej główce.

Należy pamiętać, żeby dobrze nawodnić rośliny przed zadrutowaniem,ponieważ rośliny pozbawione łodyg – a co za tym idzie, pozbawione możliwości pobierania wody – krócej będą nas cieszyć swoim widokiem.

Jest kilka opcji drutowania rośliny.

Można przebić koronę kwiatu na wylot, na końcu drucika zrobić haczyk, dzięki któremu nie wypadnie on z rośliny.

Taki typ drutowania wykorzystuje się, w przypadku małych, drobnych kwiatów.

Inaczej postępuje się w przypadku dużych kwiatów, np. róży.

Należy przygotować sobie dwa druty, grubszy i cieńszy.

Po ścięciu łodygi na interesującą nas długość, do szypułki wbijamy przycięty na ukos grubszy z drutów, po drugiej stronie – cieńszy. Następnie cieńszy owijamy wokół grubszego.

Po czym poznać, że wzięliśmy dobrej grubości drut ? Jeśli roślina po zadrutowaniu będzie nadal pionowo, to znaczy, że wybraliśmy dobrą grugość, jeśli „oklapnie”- musimy wybrać grubszy drucik.

Tą samą metodę, tylko bez grubszego drucika wybiera się, w przypadku drobniejszych kwiatów od róży, np. goździka.

Amarylis, to kwiat, który ma pustą łodygę. Jeżeli zajdzie potrzeba zadrutowania go, możemy wsadzić drut do środka łodygi, przez co będzie ona sztywniejsza.

To samo w przypadku cantedeskii, tulipana. Gdy zadrutujemy łodygę, będziemy mogli delikatnie ją wyginać, tak, by uzyskać upragniony kształt.

Gdy musimy zadrutować konwalię czy frezję, cienkim drucikiem zahaczamy o rozgałęzienie rośliny i delikatnie owijamy go dookoła łodygi.

Z zielenią, łyszczcem wiechowatym postępujemy podobnie, jak w przypadku konwalii.

Oczywiście należy pamiętać o tym, że drut to narzędzie techniczne i nie może być on widoczny. Dlatego zadrutowaną roślinę, owija się taśmą woskowaną, która po pierwsze maskuje drut, a po drugie zabezpiecza roślinę przed utratą wody.

Jak można się domyślić, drutowanie nie ogranicza się tylko do kwiatów.

Szyszki, gwiazdki, egzotyczne suszki, świece i wiele innych rzeczy można drutować,

a to oplatając wokół, robiąc kółeczko i przyklejając klejem do niego wybrany przez nas element, a to nabijając ją na zaostrzony na końcu drut.

Zasada jest taka jak w przypadku roślin zielnych – drut nie może być widoczny.

Moim zdaniem technika ta, jest bardzo pomocna i według mnie najważniejsza. Jeśli opanuje się tą, tylko na pierwszy rzut oka technikę, można zrobić naprawdę wiele a nasze kompozycje, bukiety czy inne ozdoby będą piękniejsze.

Jola Malaga

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s